mojmag.com

OSIGURANJE

Datum izdanja 19.6.2009. - broj V/2009   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 1.7.2012.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: -

O izdanju:

UVODNIK
Nesigurna vremena


Rezultat poslovanja u prvim mjesecima ove godine potvrdile su prisutnost krize u osigurateljnoj branši. Prve prognoze, odgovore i prijedloge za razvoj tržišta dao je sektor životnih osiguranja, čiji su premijski prihodi ranijih godina bilježili dvoznamenkasti rast. Sada se taj sektor suočava s padom premije. U prva četiri mjeseca premija životnih osiguranja dosegla je iznos od 780 milijuna kuna, što je 2 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

S okruglog stola Hrvatskog ureda za osiguranje o životnim osiguranjima, što je tema ovoga broja, stručnjaci su potvrdili pad prihoda od ulaganja, pad investicijskih aktivnosti i bankoosiguranja u korist klasičnih polica života, ali i najavili očekivani izlazak iz krize i zatražili potporu države vezano za mirovinsku štednju i porezni tretman životnog osiguranja kao pokretača razvoja tržišta. Procjenjuje se da će kraj 2009. godine donijeti daljnji pad premije života, koji će se prema procjenama kretati u skladu s padom hrvatskog BDP-a, odnosno oko 3 posto, a već sljedeće godine očekuje rast životnih osiguranja od oko 1 posto. Oporavku tog sektora pridonio bi model koji vrijedi za dobrovoljnu mirovinsku štednju koja je stimulirana i olakšicama i državnim poticajnim sredstvima. Više o  očekivanjima i prijedlozima struke možete pročitati u radovima koje donosimo u ovom broju.

Srdačan pozdrav i mirno ljeto,
Nensi Botica Jukić

Okrugli stol
Životno osiguranje u recesiji – teret ili nužnost

Marina Barukčić
Osiguranje života je pokretač razvoja


Tržište životnih osiguranja je do gospodarske krize raslo i do 17 posto godišnje, odnosno dvostruko većom stopom od neživotnih osiguranja. Time su životna osiguranja postala pokretač razvoja tržišta osiguranja u Hrvatskoj – poručili su stručnjaci okupljeni na okruglom stolu na temu "Životna osiguranja u vrijeme recesije - teret ili nužnost" kojeg je organizirao Hrvatski ured za osiguranje.

Nakon niza godina, 2008. godine prvi put je zabilježena smanjena stopa rasta životnih osiguranja u odnosu na neživotno osiguranje, što je bio neposredni povod za organizaciju okruglog stola. Premije životnih osiguranja u prva četiri mjeseca ove godine iznosile su ukupno 780 milijuna kuna, što je za 2 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani. Ti podaci, kaže predsjednik HUO Hrvoje Pauković, predstavljaju veliki izazov, te pred osiguravajuća društva stavljaju važna pitanja: kuda ide razvoj hrvatskih društava za osiguranje, koji je njihov položaj, kakve su mu perspektive i koje proizvode hrvatski osiguravatelji danas nude kako bi odgovorili na sve moguće izazove krize?

Željko Jukić, dipl.oec.
Proizvodi i trendovi na tržištu osiguranja u Republici Hrvatskoj


Unatoč visokim stopama rasta tržište životnih osiguranja u Republici Hrvatskoj prilično je nerazvijeno. U zemljama Europske Unije udio zaračunate premije životnih osiguranja u ukupnom portfelju je preko 50%, u Hrvatskoj je taj udio svega 25%.

Glavni pokazatelj razvijenosti tržišta životnih osiguranja u svakoj nacionalnoj ekonomiji je udio premije u BDP-u koji je na hrvatskom tržištu u 2007. iznosio svega 0,9%. U istom razdoblju udio životnih osiguranja u BDP-u u razvijenim europskim državama iznosio je 8,7%.

Hrvatska ima dvostruko manji udio životnih osiguranja u BDP-u od Slovenije i Mađarske, ali isto tako ima tri puta veću stopu od Rumunjske te 2,5 puta veću od Bugarske

Osiguravatelji u Hrvatskoj, koji se bave poslovima životnih osiguranja, u svojoj ponudi imaju i rentna osiguranja i to osiguranje osobne doživotne rente te osiguranje osobne rente s određenim trajanjem. Idućih godina ova vrsta životnih osiguranja ostvariti svoj značajniji rast.

Hrvatska osigurateljna industrija bez velikih će potresa prebroditi svjetsku financijsku krizu, što će se posebno odraziti i na položaj i razvoj životnih osiguranja, koja će u Hrvatskoj i dalje biti pokretač razvoja.

Snježana Bertoncelj
Životno osiguranje i mirovinski sustav


Analize mirovinskih sustava ukazuju na nedostatnost sustava temeljenog samo na međugeneracijskoj solidarnosti, jer se iz „prvog stupa“ neće moći financirati mirovine, pa osobna štednja za mirovinu ni u kojem slučaju ne smije biti upitna

U pravilu se zaboravlja kako životna osiguranja sa štednom komponentom mogu imati jednaki smisao i ulogu u kontekstu mirovinskog sustava

Premije životnog osiguranja nisu prava porezna olakšica već se samo odgađa plaćanja poreza, što nije slučaj kod uplata u dobrovoljne mirovinske fondove. Dobrovoljna mirovinska osiguranja stimulirana su i državnim poticajnim sredstvima, dok za životna osiguranja takav državni poticaj ne postoji

Cilj je ovog rada ukazati na neadekvatnost i nedostatnost sustava temeljenog samo na međugeneracijskoj solidarnosti, prvenstveno s aspekta demografskih promjena, te na nužnost osobne štednje za mirovinu.

Ivo Lasić dipl. oec.
Životno osiguranje – korist za sve


Jedan od najraširenijih oblika osiguranja u svijetu je životno osiguranje a najznačajnije mjesto zauzima oblik koji objedinjuje u današnje vrijeme vrlo bitne stvari - osiguranje i štednju. Štednja je osnova za sigurnu budućnost, dok je osiguranje već odavno postalo neizostavni dio življenja i predstavlja garanciju za bezbrižnu budućnost. U samom nazivu ovog vida osiguranja spominje se život i osiguranje, dakle kombinacija kojim je moguće zadovoljiti osnovnu ljudsku potrebu, potrebu sigurnosti i financijske stabilnosti.

Građani stariji od 15 godina smatraju najboljim tri načina štednje odnosno ulaganja a to su štednja u bankama (razni vidovi štednje) - 39% ispitanika, kupovanje stana / kuće - 33% ispitanika i životno osiguranje -  26% ispitanika.

Portret
Martin Kampik, novi predsjednik Uprave Osiguranja Zagreb


Nadzorni odbor Osiguranja Zagreb d.d., imenovao je Martina Kampika za novog predsjednika Uprave društva na mandat od pet godina. HANFA je na svojoj sjednici održanoj 2. travnja 2009. godine donijela rješenje kojim je Martinu Kampiku dala odobrenje za obavljanje ove funkcije.

Martin Kampik je postao novi predsjednik Uprave Osiguranja Zagreb d.d. i na toj funkciji naslijedio dr. Lothara Mayrhofera koji je u posljednje dvije godine uspješno vodio članice Bâloise grupe u Hrvatskoj i Srbiji, navodi se u priopćenju iz Osiguranja Zagreb.

Prije dolaska na funkciju predsjednika Uprave Martin Kampik obnašao je dužnost predsjednika Nadzornog odbora Osiguranja Zagreb d.d.

U razgovoru za naš časopis Kampik govori o svojim planovima u predstojećem razdoblju.

Zanimljivosti - pripremio: Zdravko Petrović
Povijesni razvoj osiguranja života


Razdoblje srednjeg vijeka (2. dio)
Početak intenzivnijeg razvoja osiguranja života neki autori nalaze u pojačanom investiranju, odnosno u osmišljavanju načina najboljeg plasmana novca. Tako se dolazi do razvoja rente, koja se dobivala za ugovoreni uloženi novac.

Još u 8. stoljeću crkva je odobravala životnu rentu, a 816. godine postojao je propis da crkvena zemlja ne treba da se opterećuje duže od trajanja jednog života. Ipak, povijesni primjeri ukazuju da su ovakvi ugovori bili špekulativni i da nisu imali nikakvu vezu sa starošću korisnika rente. Tako je 1308. godine bremenski nad­biskup, plativši 2.400 libri opatu sv. Dennisa, kupio od opatije doži­vot­nu rentu od 400 libri, plativu polugodišnje.

Prvu policu životnog osiguranja u pravom smislu riječi, zasnovanu na principima pomorskog osiguranja, izdala je grupa pomorskih osiguravatelja u Londonu, 18. lipnja 1583. godine, izvjesnom Williamu Gybbonsu. Polica je bila jednogodišnja i glasila je na iznos od oko 400 funti. Zanimljivo je da je Gybbons umro u toku godine i osigu­ravatelji su korisniku Richardu Matrinu isplatili osiguranu svotu.

 
Web: www.crosig.hr

O časopisu:

Osiguranje je najstariji časopis za teoriju i praksu osiguranja u regiji. Izlazi od 1960. godine i tijekom proteklih 50 godina stekao je međunarodni ugled i priznanje među čitateljstvom i izdavačima tiskovinama. Nudi korisne informacije i teme o osiguranju i osiguravateljima, te drugim srodnim djelatnostima, zanimljive i aktualne intervjue, izbor iz domaće i inozemne sudske prakse, te niz zanimljivosti iz zemlje i inozemstva.
Od 1972. članovi smo ugledne međunarodne udruge osigurateljnog tiska PIA, s čijim predstavnicima razmjenjujemo iskustva i dijelimo dragocjena iskustva na tržištu osiguranja.
Osiguranje je časopis u kojem stručnjaci i afirmirani praktičari, ali i svi ostali koji žele, mogu iznijeti svoje zamisli, kritike, iskustva i prijedloge o raznim pitanjima iz osigurateljne i drugih srodnih djelatnosti, kao i pitanjima koja proizlaze iz aktualnog hrvatskog zakonodavstva i šire. Autori svojim stavovima i prijedlozima doprinose pronalaženju optimalnih rješenja i unaprjeđenju osigurateljne struke, kao i rada tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, nastojeći uskladiti teoriju i praksu.
Čitatelji osiguranja su poslovni ljudi na čelnim pozicijama, osiguratelji, odvjetnici, odnosno pravnici, ekonomisti, ali i šire čitateljstvo.

CIJENA
Godišnja pretplata: Hrvatska: 500,00 kn, inozemstvo: 70,00 €, a polugodišnja 250,00 kn, inozemstvo 35,00 eura.

Tel. +385 1 633 2324, 633 2503, 633 2323
Fax. +385 1 633 2050
E-adresa: casopis.osiguranje@crosig.hrKomentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: -

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!