mojmag.com

OSIGURANJE

Datum izdanja 15.4.2010. - broj 3   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 1.7.2012.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: -

O izdanju:

UVODNIK
Katastrofalni rizici

U 2009. godini bilo je manje prirodnih katastrofa nego godinu ranije. Prema procjeni Munich Re, štete od prirodnih nepogoda te su godine iznosile oko 50 milijardi američkih dolara. Osiguratelji i reosiguratelji su morali isplatiti oko 22 milijarde. Godinu ranije,  2008., ukupne štete procijenjene su na 200 milijardi američkih dolara, od čega je osiguranjem bilo pokriveno 50 milijardi.
Uzroci katastrofa i spomenutih troškova u 2009. godini su razne više ili manje po imenima poput Klausa i Melora poznate oluje, tornada, tuče, požari i tajfuni. Munich Re upozorava na stalni porast ekstremnih nepogoda izazvanih klimatskim promjenama. U odnosu na 1950. broj tih ekstremnih prirodnih katastrofa se utrostručio. Najskuplja prirodna katastrofa u 2009. bila je oluja Klaus, koja je izazvala gubitke od 5,1 milijarde dolara, od kojih su osiguranja pokrila 3 milijarde.
Srećom, kažu domaći stručnjaci, Hrvatska je u proteklom razdoblju bila pogođena samo poplavama. Ipak, bilo je u 2009. u nas čak 66 podrhtavanja, ove godine tlo se treslo 18 puta, ističu seizmološke službe. Potresi se ne mogu predvidjeti, no u Hrvatskoj se, slažu se stručnjaci, mogu očekivati. Koliko Hrvati razmišljaju o potresima i o osiguranju od katastrofalnih rizika, doznajemo od vodećih hrvatskih osiguravatelja. Više o tome pročitajte u našoj temi broja.
Srdačan pozdrav,
Nensi Botica Jukić, gl.urednica

INTERVJU
Zdravko Zrinušić, predsjednik Uprave CROATIA osiguranja

Najveće napore uložit ćemo u prodaju
Nakon dobivanja licencije Hanfe, Zdravko Zrinušić 18. ožujka službeno je preuzeo dužnost predsjednika Uprave Croatia osiguranja, što je bio povod za razgovor o planovima daljnjeg razvoja tvrtke i poslovanju u godini krize.
Stručni sektori tog osiguravatelja, otrkrio nam je, pripremaju čitav niz novih proizvoda, od automobilskih osiguranja, osobnih neživotnih osiguranja, osiguranja života, imovine i odgovornosti, koje će lansirati do kraja ove godine.

INTERVJU
Saša Krbavac, predsjednik Uprave Uniqa osiguranja

Država mora izjednačiti mirovinsku štednju i životna osiguranja
U intervjuu za naš časopis, nakon dobivanja Zlatne kune za ostvarene rezultate u 2009. godini Krbavac otkriva kako ne vjeruje da će kriza zaustaviti razvoj proizvoda, ali vjeruje da osiguravatelji sada puno više znaju o profitabilnosti svojih proizvoda i da će se pokušati fokusirati i na profitabilne vrste osiguranja i na profitabilne klijente.
Krbavac traži ukidanje svih poreza za životna osiguranje: “Država bi trebala omogućiti da se poslodavci oslobode plaćanja poreza na izdvajanja za životna osiguranja svojih zaposlenika i trebala bi omogućiti poticaje, čiji iznos bi trebao biti kao kod dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, 25% na uplaćena sredstva, a maksimalno 1.250 kn godišnje. Nemamo utjecaj na državu kao što to imaju banke, naprosto osigurateljna industrija nije u poziciji da može od države nešto zahtjevati ili joj nešto naložiti. U drugim zemljama uloga osigurateljne branše je značajna.”

INTERVJU
Svanimir Steiner, predsjednik Udruženja posrednika u osiguranju

Lani je prvi put bio problem naplatiti premiju
Posrednici u osiguranju, prema riječima ponovo izabranog predsjednika, žele ostvariti prošlogodišnji prijedlog za dopunom Zakona o osiguranju radi detaljnijeg definiranja poslova kojim se bave u okviru posredovanja: „Svi poslovi savjetovanja u osiguranju bi trebali biti u našoj nadležnosti, bez mogućnosti se ikakvi drugi konzultanti time bave, pogotovo oni bez osiguranja za profesionalne greške.“

IZ HUO
Internetom do police osiguranja od autoodgovornosti

Hrvatski ured za osiguranje i društva za osiguranje razvili su internetski servis, zahvaljujući kojem osiguranici putem web stranica HUO mogu sklopiti ugovor o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti i obnoviti polici on-line. Servis u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske i Ministarstvom unutarnjih poslova omogućava izdavanje i tiskanje Potvrde o sklopljenom obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti koja privremeno služi kao polica i olakšava registraciju vozila.
- Osiguranici koji putem interneta produže svoje police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti moći će Potvrdu koristiti pri produljenju važenja prometne dozvole umjesto izvornog primjerka police. Potvrda će unutar valjanosti roka od 30 dana, moći zamijeniti izvornu policu i u svim ostalim slučajevima, pojasnio je Hrvoje Pauković, direktor HUO-a.
Popis internetskih stranica društava za osiguranje koje nude ovu mogućnost nalaze se na web adresi Hrvatskog ureda za osiguranje (www.huo.hr).

TEMA BROJA
Ankica Pokos

Katastrofalni potresi povećali interes za osiguranje
Uz Grčku, Italiju i Rumunjsku, Hrvatska je kategorizirana kao područje s visokim rizikom od potresa. Iako su premije osiguranja od potresa zadnjih godina neznatne, tek zahvaljujući upozorenjima struke, analitičara i reosiguravatelja, premija za osiguranje od posljedica potresa narasla je za 30 posto.
Prirodne katastrofe, kao i predviđanja o mogućnostima da se slične dogode na našem području, utječu na povećanje broja osiguranja, dok gobalna kriza nije faktor koji bi negativno utjecao na povećanje osiguranja od prirodnih katastrofa.
Koliko hrvatski građani razmišljaju o potresima i o osiguranju od katastrofalnih rizika i je li interes za takva osiguranja porastao bez obzira na globalnu krizu i nove poreze na plaće i mirovine doznali smo kod vodećih osiguravatelja.

Darko Tomac
Troškovi obrade i upravljanje troškovima šteta

Upravljanje troškovima s ciljem optimizacije troškova jedan je od prioriteta osiguravajućih društva. U ovom radu autor je ukazao kako ne postoji jednoznačno pravilo i metodologija praćenja i prikazivanja troškova obrade šteta ni u statističkom ni u operativnom smislu, što stvara problem oko utvrđivanja stvarnog prosječnog troška obrade pojedinog predmeta šteta po vrsti ili skupini osiguranja.
Teškoću glede upravljanja troškovima predstavlja činjenica da se u osiguranju troškovi imaju različiti karakter ovisno o tome jesu li u domeni prodaje osiguranja, obrade štetnih slučajeva ili iz stručnih poslova servisiranja ugovora o osiguranju. Troškovi obrade osiguranja formiraju se po načelima procesnih aktivnosti, a troškovi administracije i obrade osiguranja kao marža na uslugu.
Praksa u EU pokazuje da se prijenosom i povjeravanjem obrade šteta na vanjske suradnike (outsourcing) postižu smanjenja troškova obrade. Cilj je da se obrade šteta u eksternalizaciji oslobodi obračuna PDV-a.

mr. sc. Vesna Kocijačić
Sigurnost plaćanja polica osiguranja na internetu

Plaćanje kreditnom karticom odavno nije novost. Istovremeno, sve češća upotreba tog praktičnog „komada plastike“ i prihvaćanje internetskog prodajnog mjesta kao svakog drugog, nametnula je  poslovnim subjetima u procesu online plaćanja stroga sigurnosna pravila, kojih se treba pridržavati, kako bi se podaci o kreditnim karticama zaštitili od mogućeg upada u sustav i krađe, te kasnije zloupotrebe.
Način zapisivanja podataka u bazu, HW i mrežne komponente, sustav identifikacije korisnika u informacijskom sustavu neke tvrtke, korištenje obaveznih standarda i preporuka, samo su neki načini prevencije i sigurnosnih mjera eKupovine. Ipak, kontinuirano i preventivno djelovanje daje prve rezultate: svakim danom broj internet kupaca je veći, osiguranici sve radije sklapaju i kupuju police osiguranja na internetu, pa se iz godine u godinu broj transakcija online plaćanja, odnosno internet polica utrostruči. Možda glavnu prepreku masovnijoj ekspanziji ePlaćanja u Hrvatskoj treba pripisivati činjenici da je većina kupaca i dalje nepovjerljiva prema ePlaćanju. Zato je svaki doprinos kvalitetnijem pružanju informacija, razmjeni  iskustva i provođenju sustavne edukacije svim korisnicima online kupovine dragocjen. U tom smjeru, svi se zajedno moramo zalagati u (još uvijek) mladom poslovnom internet okružju, kao što je Hrvatska.

EDUKACIJA
Mirjana Marinković, direktorica SAPIENTIA Nove

Leasing Akademija – mjesto razmjene ideja
U Zagrebu je od 15. ožujka do 1. travnja održana Leasing Akademija 2010., ciklus edukacijskih predavanja o leasingu, koji se sastoji od 13 cjelina. SAPIENTIA Nova, koja je organizator ove Akademije, pruža usluge financijskim institucijama, trgovačkim društvima, te nadzornim institucijama kroz tri osnovna segmenta poslovanja: edukacije, konzalting i knjigovodstveni servis.
Tim povodom razgovarali smo s Mirjana Marinković, direktorica SAPIENTIA Nove.
„Ugodno smo iznenađeni odazivom i željom djelatnika leasing društava da učine nešto hrabro i mudro za organizaciju u kojoj djeluju, a to je da prikupljaju iskustva i iznalaze rješenja za izlazak iz recesije koje se osjeća i u leasing industriji“, rekla je Mirjana Marinković."

Ankica Pokos
Zabrinjavajući porast debljine u Hrvatskoj i svijetu

Zbog današnjeg stila života, manjka tjelesne aktivnosti i većeg udjela brze prehrane broj prekomjerno teških i pretilih osoba i dalje progresivno rasti, a Hrvatskoj prijeti epidemija pretilosti. Na to ukazuju i rezultati istraživanja koje je od 2000. do 2008. godine provodila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a po kojima su Hrvati deveta najdeblja nacija u svijetu, istaknuo je prof. dr. sc. Mirko Koršić sa Zavoda za endokrinologiju KBC-a Zagreb, na predavanju pod nazivom „Debljina – bolest novog doba“. Riječ je prvom iz novoga ciklusa edukativnih predavanja koje je, nakon zimske stanke, organizirala CROATIA zdravstveno osiguranje.
"Nisam nimalo optimističan glede debljine u Hrvata, jer su podatci i statistike sve poraznije" – rekao je dr. Koršić te dodao da u Hrvatskoj od prekomjerne tjelesne težine pati 43 posto muškaraca i oko 34 posto žena, dok je u kategoriji debelih oko 20 posto muškaraca i žena. Ipak, najviše zabrinjava rast udjela predebele djece i mladih te ekstremno debelih ljudi.

ANALITIČKI PRILOG
mr. sc. Vanja Njavro-Kern

Nužna promjena izračuna mirovina - prilog priželjkivanim pripremama za reformom mirovinskog sustava
Prosječno izdvajanje člana fonda za mirovinu po osnovi kapitalizirane štednje iznosi 262 kuna mjesečno, ili 3.144 kune godišnje. Osoba koja radi 40 godina uplatila je oko 125 tisuća kuna. Ukoliko bi ta sredstva koristili tijekom samo 10 godina mirovine, to je oko tisuću kuna mjesečno. Što je izuzetno mala vrijednost za iznos mirovina kakve bismo željeli imati
za iznos mirovina kakve bismo željeli imati
 
Web: www.crosig.hr

O časopisu:

Osiguranje je najstariji časopis za teoriju i praksu osiguranja u regiji. Izlazi od 1960. godine i tijekom proteklih 50 godina stekao je međunarodni ugled i priznanje među čitateljstvom i izdavačima tiskovinama. Nudi korisne informacije i teme o osiguranju i osiguravateljima, te drugim srodnim djelatnostima, zanimljive i aktualne intervjue, izbor iz domaće i inozemne sudske prakse, te niz zanimljivosti iz zemlje i inozemstva.
Od 1972. članovi smo ugledne međunarodne udruge osigurateljnog tiska PIA, s čijim predstavnicima razmjenjujemo iskustva i dijelimo dragocjena iskustva na tržištu osiguranja.
Osiguranje je časopis u kojem stručnjaci i afirmirani praktičari, ali i svi ostali koji žele, mogu iznijeti svoje zamisli, kritike, iskustva i prijedloge o raznim pitanjima iz osigurateljne i drugih srodnih djelatnosti, kao i pitanjima koja proizlaze iz aktualnog hrvatskog zakonodavstva i šire. Autori svojim stavovima i prijedlozima doprinose pronalaženju optimalnih rješenja i unaprjeđenju osigurateljne struke, kao i rada tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, nastojeći uskladiti teoriju i praksu.
Čitatelji osiguranja su poslovni ljudi na čelnim pozicijama, osiguratelji, odvjetnici, odnosno pravnici, ekonomisti, ali i šire čitateljstvo.

CIJENA
Godišnja pretplata: Hrvatska: 500,00 kn, inozemstvo: 70,00 €, a polugodišnja 250,00 kn, inozemstvo 35,00 eura.

Tel. +385 1 633 2324, 633 2503, 633 2323
Fax. +385 1 633 2050
E-adresa: casopis.osiguranje@crosig.hrKomentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: -

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!