mojmag.com

OSIGURANJE

Datum izdanja 15.10.2009. - broj 9   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 1.7.2012.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: -

O izdanju:

Osiguranje, broj 9/2009

Iz novog broja časopisa Osiguranje izdvajamo:

1.
Uvodnik
Ima li mjesta za optimizam

Europska federacija osiguratelja i reosiguratelja procjenjuje da će ukupni prihodi od osigurateljne premije u Europi ove godine pasti 11 posto, a u životnim osiguranjima i do 16 posto. Prema podacima CEA-e ukupni premijski prihod Europe lani je iznosio1.058 milijardi eura, s nominalnim padom od 7 i realnim od 11 posto.

Hrvatska se također suočava s izazovima koje je donijela globalna financijska i gospodarska kriza, koja je snažno uzdrmala i naše gospodarstvo, a trag je ostavila i na industriju osiguranja, posebno životnog. Neke procjene govore da bi do kraja godine hrvatski osiguravatelji mogli ostvariti pad u životnim osiguranjima od oko pet posto, druge su pak, nešto optimističnije.
Kako se to odrazilo na tržište životnih osiguranja, pročitajte u prilogu o antirecesijskim mjerama naših osiguravatelja koji, za razliku od hrvatskih menadžera ostatka gospodarstva, ne pokazuju pesimizam kod uvjeta poslovanja u budućnosti, na što je ukazalo jedno Deloitteovo istraživanje.
Umjesto očekivanih olakšica i pogodnosti, osiguravatelji su osim s padom premija suočeni s izdvajanjima za HZZO s osnove premije obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti i za turizam, kojemu, sudeći po rezultatima, takvi nameti nisu neophodni. Bit će zanimljivo vidjeti, hoće li se o tim problemima, koje struka naziva „harač“, uskoro raspravljati na Danima osiguranja u Opatiji.

Vidimo se,
Nensi Botica Jukić

2.
Nensi Botica Jukić i Marijan Križić
Životna osiguranja u vrijeme gospodarske krize

Životna osiguranja u Hrvatskoj obilježavao je stalni rast udjela, koji je kulminirao 2007. i iznosio je preko 27%. Uslijed recesije, taj je udio usporen u prošlog godini, a ove bi godine mogao završiti na 22%. S obzirom da očekivani izlazak iz krize, očekuje se i ubrzani rast životnih osiguranja, a cilj je približiti se razvijenim europskim zemljama u kojima taj udio iznosi i 50 posto, odnosno da životna osiguranja budu vodeća osiguranja u Hrvatskoj, onako kao je to i u razvijenim europskim zemljama.

3.
dr. sc. Mario Njavro, Saša Smrek, dipl. ing.
Inovativni proizvodi poljoprivrednog osiguranja
Uz rast proizvodnih rizika poput varijabilnosti klime i epidemija stočnih bolesti, globalizacije i liberalizacije tržišta i financijske krize, javlja se potreba razmatranja uloge poljoprivrednog osiguranja u neizvjesnim uvjetima poslovanja. Rad ukazuje na trendove razvoja u području poljoprivrednog osiguranja, prije svega osiguranje usjeva i nasada. Kroz primjere, ukazuje na mogućnosti, ograničenja i uvjete za razvoj indeksiranog osiguranja i daje pretpostavke njihova razvoja u Hrvatskoj.

4.
dr.sc. Gordana Nikolić
Osiguranje od odgovornosti logističkog operatora

Značenje transporta i transportnog osiguranja, odnosno osiguranja multimodalnog transporta treba konzistentno istražiti, dijagnosticirati i primjereno riješiti, jer još uvijek nejasno definirana odgovornost logističkog operatora multimodalnog transporta u osiguranju transporta implicira i multiplicira brojne štetne posljedice za sve aktivne sudionike u takvom transportu.
Multimodalni transport kao suvremeni način transporta robe, uspješno povezuje skoro sve prometne grane (sredstva) i suvremene tehnologije transporta na međunarodnim prometnim koridorima. Za razliku od klasičnoga prometa, multimodalni transport uvijek uključuje korištenje barem dvije različite grane prometa, te ne može postojati kao samostalna grana, već isključivo kao složeni sustav u međunarodnom okružju.


5.
mr.sc. Vanja Njavro Kern, licencirani fond-menadžer
Kako radi vaš mirovinski fond?

U obveznim mirovinskim fondovima prema izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) krajem kolovoza ove 2009. godine nalazi se 1.502.047 članova. Krajem srpnja  ukupan broj članova u obaveznim mirovinskim fondovima je iznosio 1.500.052 člana. Tijekom kolovoza povećao se je broj novih članova za 3.475, dok je za 1.480 prestalo članstvo (odlazak u mirovinu).
Od tih 3.475 članova samo je njih 246 svojim prijavama u Regos samostalno izabralo svoj obvezni mirovinski fond.  3.229 zaposlenika koji se  prvi puta zapošljava i zasniva radni odnos, raspoređeno je u jedan od obveznih mirovinskih fondova ili 93 %.
Znači, 93% novozaposlenih (mladih ljudi) uopće nije po svojoj procjeni izabralo u koji od obveznih mirovinskih fondova će se njihova sredstva uplaćivati.


6.
prof. dr. sc. Zdravko Petrović, Vladimir Kozar, dipl. iur.
Prestanak društava za osiguranje u postupku stečaja i likvidacije Republike Srbije
Autori razmatraju pitanja pokretanja postupka likvidacije, odnosno stečaja društava za osiguranje zbog oduzimanja dozvole za obavljanje poslova osiguranja; mogućnostima odlaganja izvršenja rješenja o oduzimanju dozvole do okončanja upravnog spora pred Vrhovnim sudom, ulogu Agencije za osiguranje depozita u funkciji stečajnog upravitelja društava uza osiguranje, postupak prinudne i dobrovoljne likvidacije, te razlikama između stečaja i likvidacije društava za osiguranje.

7.
Priredio: Berislav Matijević, dip. iur.
Novi propisi: Zakon o zračnom prometu

U Narodnim novinama broj 69. od 17. lipnja 2009., objavljen je Zakon o zračnom prometu. Zakon je usmjeren na usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom stečevinom u području zračnog prometa i omogućava usklađivanje s EU propisima jer sadrži načelne odredbe o bitnim aspektima civilnog zrakoplovstva. Svi daljnji elementi uredit će se provedbenim propisima.

8.
MOJ PORTRET
Dalibor Đurkan, predsjednik Uprave Victoria životnog osiguranje:

U petogodišnjem planu temelj razvoja prodaje činiti će suradnja s Volksbankom. Predviđeno je i formiranje interne prodajne mreže, kao i suradnja s agencijama za zastupanje u osiguranju. Primarni kanal prodaje ostat će banko-kanal što je i politika cijele grupe, koja okuplja ugledne osigurateljne brandove
 
Web: www.crosig.hr

O časopisu:

Osiguranje je najstariji časopis za teoriju i praksu osiguranja u regiji. Izlazi od 1960. godine i tijekom proteklih 50 godina stekao je međunarodni ugled i priznanje među čitateljstvom i izdavačima tiskovinama. Nudi korisne informacije i teme o osiguranju i osiguravateljima, te drugim srodnim djelatnostima, zanimljive i aktualne intervjue, izbor iz domaće i inozemne sudske prakse, te niz zanimljivosti iz zemlje i inozemstva.
Od 1972. članovi smo ugledne međunarodne udruge osigurateljnog tiska PIA, s čijim predstavnicima razmjenjujemo iskustva i dijelimo dragocjena iskustva na tržištu osiguranja.
Osiguranje je časopis u kojem stručnjaci i afirmirani praktičari, ali i svi ostali koji žele, mogu iznijeti svoje zamisli, kritike, iskustva i prijedloge o raznim pitanjima iz osigurateljne i drugih srodnih djelatnosti, kao i pitanjima koja proizlaze iz aktualnog hrvatskog zakonodavstva i šire. Autori svojim stavovima i prijedlozima doprinose pronalaženju optimalnih rješenja i unaprjeđenju osigurateljne struke, kao i rada tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, nastojeći uskladiti teoriju i praksu.
Čitatelji osiguranja su poslovni ljudi na čelnim pozicijama, osiguratelji, odvjetnici, odnosno pravnici, ekonomisti, ali i šire čitateljstvo.

CIJENA
Godišnja pretplata: Hrvatska: 500,00 kn, inozemstvo: 70,00 €, a polugodišnja 250,00 kn, inozemstvo 35,00 eura.

Tel. +385 1 633 2324, 633 2503, 633 2323
Fax. +385 1 633 2050
E-adresa: casopis.osiguranje@crosig.hrKomentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: -

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!