mojmag.com

OSIGURANJE

Datum izdanja 22.3.2010. - broj 2   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 1.7.2012.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: -

O izdanju:

Rast više nije imperativ

Kriza je pokazala zube i osiguravateljima. Rast premije više nije imperativ, gleda se kako sačuvati postojeći portfelj, reorganizirati poslovanje, nadzirati troškove, sačuvati radna mjesta. Nije to samo hrvatski slučaj. Naravno da dijelimo sudbinu susjednih zemalja, pa i istočnoeuropske regije, o čijim tržištima pišemo na stranicama ovog broja.
Što se Hrvatske tiče, pad premije se nastavlja, pa je ukupna premija za 2,6 posto manja u odnosu na siječanj prošle godine, a životna osiguranja bilježe nešto veći pad od neživotnih, manje je ugovorenih polica. Rasla su međutim, zdravstvena osiguranja, o čemu nešto više govori predsjednica Uprave Croatia zdravstvenog osiguranja, Vesna Dulibić, ali i osiguranja kredita u slučajevima otkaza i bolovanja, o čemu govori Ana Ivančić, predsjednica Uprave Cardif osiguranja. Iako je recesija pomutila računice osiguravatelja, sva društva, dakle, nisu suočena s negativnim brojkama, pa je tako dobar prošlogodišnji rezultat  Uniqe nagrađen po prvi puta Zlatnom kunom.

Za istočnoeuropsku regiju, zanimljivo je da su nakon šest mjeseci poslovanja prošle godine samo Albanija, Bosna i Hercegovina i Slovenija iskazale stope rasta, dok su Mađarska i baltičke države najpogođenija gospodartva regije, a najpogođenija je Poljska, najviše zbog pada životnih osiguranja u odnosu na rast prethodnih godina.


INTERVJU

Vesna Dulibić, predsjednica Uprave Croatia zdravstvenog osiguranja

Iako su hrvatski osiguravatelji u prošloj godini  u zdravstvenim osiguranjima ostvarili bruto premiju  od 271,11  milijuna kuna, što je za 10,17 milijuna kuna ili 3,6 posto manje nego godinu dana ranije, Croatia zdravstveno osiguranje u prošloj je godini zaračunalo bruto premiju od 97 milijuna kuna, zabilježivši porast od 9,5 posto u odnosu na 2008. Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranja, lani je tržišni udio tvrtke u segmentu bruto premije zdravstvenog osiguranja povećan sa 31,50 na 35,78 posto.
Croatia zdravstveno osiguranje jedino je osiguravajuće društvo na tržištu koje se bavi isključivo dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem. Od osnutka 2004. godine tvrtka bilježi kontinuirani rast i povećanje premije koje je višestruko veće od ukupnog tržišta. O dobrim rezultatima poslovanja u kriznoj 2009. godini i početkom ove godine, razgovaramo s predsjednicom uprave tog društva, Vesnom Dulibić.


Intervju

Ana Ivančić, predsjednica Uprave Cardif osiguranja

Cardiff osiguranje, osiguravatelj koji hrvatskome tržištu nudi specifično osiguranje kredita u slučajevima otkaza, bolovanja ili smrti fizičkih osoba u kriznoj je 2009. godini ostvarilo je 30-postotni rast premije, usprkos ključnim problemima - padu kreditiranja građana i valu otkaza. Razgovarali smo sa predsjednicom Uprave Cardiffa, Anom Ivančić, koja nam je najavila širenje svoje palete proizvoda na osiguranje kućnog budžeta te otkriva svoje planove i ambicije u 2010. godini, u kojoj bi trebala zaživjeti i srpska podružnice te osiguravateljne kuće.


ANALIZA

Tržište srednjeistočne Europe


Po prvi puta možemo opisati regiju srednjeistočne Europe u smislu pada ukupnog osiguravateljnog poslovanja. Godišnja stopa rasta od 9,84% 2008. godine već je bila naznaka krize, budući da ta brojka objedinjava visoke stope rasta Slovačke, Bugarske, Poljske ili Rumunjske, s prvim stopama pada koje su došle iz Mađarske i Estonije. Nakon šest mjeseci, u lipnju 2009. godine, samo su Albanija, Bosna i Hercegovina, te Slovenija iskazivale stope rasta, u smislu promjene godišnjeg obujma premija. u opisu tržišta osiguranja u srednjeistočnoj Europi.
Još nerazvijena u mnogo segmenata, tržišta nove Europe nude mnoštvo mogućnosti za rast. Dvoznamenkaste stope rasta su bile uobičajene u svim državama te regije i uvijek spominjane. Nedavna kriza je zakočila tu dinamiku ali regionalni potencijal i dalje nije zanemaren. U kojem volumenu je kriza utjecala na osiguravateljno poslovanje u srednjeistočnoj Europi? Pročitajte sljedeći tekst kako biste to saznali.


ISTRAŽIVANJE

ERNST & YOUNG O EUROPSKOM TRŽIŠTU OSIGURANJA U 2010. GODINI

Dok su mnogi europski osiguravatelji prebrodili financijsku krizu bolje od svojih kolega bankara, mnogi od njih su uzdrmani investicijskim gubicima i ograničenjima kapitala, za koje se očekuje da će predstavljati dodatni izazov u 2010., navodi Ernst & Youngov globalni centar za osiguranje u svom Pregledu europskog osiguranja za 2010. godinu.


mr. Mario Puljiz, dipl.oec.

ŽIVOTNA OSIGURANJA
Utjecaj kanala distribucije na premiju životnih osiguranja


Autor analizira utjecaj kvalitete proizvoda na rast zaračunate premije i udjel na tržištu. Osiguravatelj mora izabrati pravilnu dugoročnu strategiju distribucije, vodeći računa o svojoj veličini i financijskoj snazi, specifičnostima tržišta i raspoloživim kanalima distribucije

Do 2004. godine vodeću poziciju osiguratelji su osvajali i zadržavali zahvaljujući najviše agencijskom sustavu distribucije. Od 2005. dominacija se postizala putem bankoosiguranja, dok se u 2009. godini ključnim pokazao uspješan razvoj snažne interne prodajne mreže


mr. sc. Zorislav Kaleb  
   
NOVA KAZNENA DJELA U CILJU ZAŠTITE  TRŽIŠTA KAPITALA

Zakon o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala koji je stupo na snagu dana 1. siječnja 2009.  predviđa četiri kaznena djela i to: Korištenje, otkrivanje i preporučivanje povlaštenih informacija, manipulacije tržištem, neovlaštenog pružanja investicijskih usluga te neovlaštenog obavljanja poslova vezanog zastupnika smatraju se kaznenim djelom. Zakon je svojevrsni nastavak Zakona o tržištu kapitala iz kojega su ispuštene kazneno odredbe a zadržane samo prekršajne. U članku se navode inkriminacije i kaznene zone za pojedina kaznena djela, te tko su mogući počinitelji.


MOJ PORTRET

SNJEŽANA BERTONCELJ, PREDSJEDNICA UPRAVE ERSTE OSIGURANJA VIG


Erste osiguranje Vienna Insurence Group, koje na tržištu posluje svega četiri i pol godine, jedno je od najbrže rastućih društava u Hrvatskoj. Snježana Bertoncelj vodi tvrtku od samog početka i ne krije ponos činjenicom da je premija po zaposleniku iznimno visokih 2,86 milijuna kuna, što ovo osiguravajuće društvo za životna osiguranja čini jednim od najprofitabilnijih u Hrvatskoj. Dok je tržište životnih osiguranja lani palo 2 posto, Erste je raslo dvoznamenkasto.
 
Web: www.crosig.hr

O časopisu:

Osiguranje je najstariji časopis za teoriju i praksu osiguranja u regiji. Izlazi od 1960. godine i tijekom proteklih 50 godina stekao je međunarodni ugled i priznanje među čitateljstvom i izdavačima tiskovinama. Nudi korisne informacije i teme o osiguranju i osiguravateljima, te drugim srodnim djelatnostima, zanimljive i aktualne intervjue, izbor iz domaće i inozemne sudske prakse, te niz zanimljivosti iz zemlje i inozemstva.
Od 1972. članovi smo ugledne međunarodne udruge osigurateljnog tiska PIA, s čijim predstavnicima razmjenjujemo iskustva i dijelimo dragocjena iskustva na tržištu osiguranja.
Osiguranje je časopis u kojem stručnjaci i afirmirani praktičari, ali i svi ostali koji žele, mogu iznijeti svoje zamisli, kritike, iskustva i prijedloge o raznim pitanjima iz osigurateljne i drugih srodnih djelatnosti, kao i pitanjima koja proizlaze iz aktualnog hrvatskog zakonodavstva i šire. Autori svojim stavovima i prijedlozima doprinose pronalaženju optimalnih rješenja i unaprjeđenju osigurateljne struke, kao i rada tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, nastojeći uskladiti teoriju i praksu.
Čitatelji osiguranja su poslovni ljudi na čelnim pozicijama, osiguratelji, odvjetnici, odnosno pravnici, ekonomisti, ali i šire čitateljstvo.

CIJENA
Godišnja pretplata: Hrvatska: 500,00 kn, inozemstvo: 70,00 €, a polugodišnja 250,00 kn, inozemstvo 35,00 eura.

Tel. +385 1 633 2324, 633 2503, 633 2323
Fax. +385 1 633 2050
E-adresa: casopis.osiguranje@crosig.hrKomentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: 5,00

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!