mojmag.com

PLAN B

Datum izdanja 15.6.2010. - broj 33   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 15.11.2011.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: 28,00 kn

O izdanju:

(eg) Serijala.com
(na) Povijesne serije
(pd) Nešto između dokumentaraca i pornića
(au) Piše: Marijan Butković

Povijest je puna zanimljivih događaja i likova koje Hollywood redovito prebacuje na veliko platno upotrebom onoga čega imaju više od TV industrije, a to je – novca. S druge strane, televizijske postaje nisu toliko ograničene vremenom i dopuštaju detaljniju razradu radnje i likova. Usporedbe s filmom ponekad nisu potrebne. Pogledajte samo Pacifik – njegov budžet, broj ljudi i važna imena koja su radila na tom projektu. U mnogočemu ga uspoređuju sa Združenom braćom, serijom koja je rekorder po budžetu, zaradi, a nije loše prošla ni pri podjeli nagrada. Sjetite se samo dominacije Elizabeth I i Hellen Miren. Dakle, povijesne serije imaju svoj udoban kutak u industriji i iz njega nam redovito dolaze kvalitetna djela na ekran. Stariji će se sjetiti Sjevera i Juga te Isusa iz Nazareta, koji su povezali blockbuster osjećaj kina i televizijsku napetost očekivanja nove epizode, a sve to iz udobnosti našeg doma.
(mn) Povijesne činjenice ili fikcija? Zašto ne – oboje?
Novci su vječan problem takvih produkcija jer teško je vjerno prenijeti povijesne scene na ekran. Drugi je problem održanje kontinuiteta kroz dodavanje fikcijskih elemenata. Ako želite stvoriti seriju povijesne tematike, treba li se strogo držati povijesnih činjenica? Pogledajte Deadwood, dramski vestern koji smo imali prilike gledati na HRT-u. Ona je dobar primjer serije kojoj ono "povijesno" služi samo kao vrijeme radnje. Premda su se u seriji pojavljivale povijesne ličnosti toga doba i mnogo likova temelji se na stvarnim osobama, serija je hvaljena upravo zbog dobrog pisanja (dakle – fikcije). Postoje i serije u kojima se vješto balansira između te dvije krajnosti. Rome je nastao kao suradnja HBO, BBC i RAI mreža. Povijesna priča starog Rima unaprijeđena dramskim elementima ispričana je kroz dva, povijesno gledano, nebitna lika. Proširivanjem njihovih priča dobili smo naizgled neograničenu pripovijest, uz održanje dovoljne povijesne konzistentnosti. Bez brige, upoznajemo sve povijesne ličnosti i vidimo sve važne događaje. Naravno, svi su likovi prilagođeni seriji i postoje neke scene o kojima nećete moći čitati u povijesnim knjigama – jer to je ipak dramska serija. No na kraju prve sezone Brut ubija Cezara (ups, veliki spoiler!). Rome je bio posebno dobar u prikazivanju običnog života građana starog Rima i u tome mu je kabelska koprodukcija svesrdno pomogla. Seks i nasilje u ovoj seriji doista tjera oznaku ''za odrasle'' do maksimuma. Međutim, nije bilo moguće osigurati budžet za nove epizode te je Rome nakon druge sezone otkazan. Vidjevši recept, i druge mreže krenule su sa svojim projektima, od kojih je najviše uspjeha imala drama o engleskom kralju Henryju VIII. The Tudors je trenutačno u svojoj četvrtoj, ujedno i posljednjoj sezoni, i svoju dugotrajnost zahvaljuje spomenutom kralju i njegovom burnom životu.
(mn) Krv, pijesak i seks
Poučen iskustvom svojih prethodnika, najnovija uzdanica kabelske mreže Starz, Spartak: Krv i pijesak, ima namjeru trajati. Od 300 uzeo je izgled, od Gladijatora ideju, a od Romea brutalnost i nastranost. Dosadašnja radnja prequel je Kubrickovom Spartaku, no obećava biti drugačiji. Jedna sezona već je završila s emitiranjem, i što se tiče priče – nema zapreka snimanju još nekoliko njih. Njegov je cilj u prvom redu zabaviti. Posljedica je toga da su gladijatori autentični kao i Twillightovi vampiri, a sve mane serija uspješno kamuflira raznim eye candy trenucima. U svakom je slučaju teško ocijeniti nakon jedne epizode, jer serija postaje bolja – kako sezona odmiče. Uostalom, prosudite sami gledajući Spartaka na domaćem HBO-u. 

10 povijesnih serija koje morate pogledati:
  1. Rome – jedna od najboljih serija ikad snimljenih, u bilo kojoj kategoriji
  2. Band of Brothers – odlična Spielberg-Hanks miniserija o Drugom svjetskom ratu
  3. Deadwood – serija koju je teško objasniti u par rečenica
  4. The Pacific – opet Spielberg, opet Hanks, opet jako dobro
  5. The Tudors – golotinja i spletke. Ah da, i neki kralj
  6. Blackadder – znamo, već ste gledali
  7. John Adams – višestruko nagrađivana HBO-ova miniserija
  8. Elizabeth I – Emmy, Peabody, Golden Globe itd.
  9. Spartacus: BoS – golotinja, krv, golotinja. Ne nužno tim redom
  10.  Robin Hood (2006.) – BBC-jeva ne dugo živuća serija

Zvjezdana vrata u novom ruhu
Popularni Stargate jedna je od najdužih SF franšiza koja se uspješno odupirala potencijalnom gašenju sve do današnjice. Nakon što su originalna serija SG-1 i njezin izravni nasljednik Atlantis završili, nije stalo s produkcijom. Novi Stargate Universe tako predstavlja koncept Zvjezdanih vrata na nov i svjež način, no zapravo ima vrlo malo veze s instant-putovanjima kroz veliki kružni portal na koji smo navikli. Dok su prethodne serije značile izlete na udaljene svjetove i pitanja vezana uz tehnologiju, filozofiju i antropologiju, nova verzija Zvjezdanih vrata vrti se najčešće oko ljudske situacije i odnosa na samom međuzvjezdanom brodu Destiny, dajući time težište drami u odnosu na čistokrvnu znanstvenu fantastiku. Ako vas zanima ovakav miks žanrova, bacite oko na Universe, čija je prva sezona u Americi s emitiranjem završila 11. lipnja.
Kristina Bogović

Sweet honey bee of infinity! Futurama se vraća!
U svom relativno kratkom emitiranju kroz četiri godine te vremenu koje je uslijedilo, Futurama je stekla kultni status, između ostalog i zbog svojevrsnog statusa mučenika – serije koja je ukinuta prerano. Simpsoni, animirana serija istog autora, održali su se i dalje, premda su u kasnijoj fazi bili neusporedivo manje zabavni od Futurame. Serija je ukinuta 2003., a kolektivno oduševljenje fanova uslijedilo je pet godina kasnije, kada je stigao prvi direct to DVD film. Nažalost, Bender i društvo nisu se baš najbolje snašli u produženom formatu – četiri snimljena filma bili su tek sjena originala. Ipak, ispunili su svrhu: nedugo nakon posljednjeg filma stigla je najava produkcije 26 novih epizoda, koje će biti raspodijeljene kroz dvije sezone. Prva kreće 24. lipnja, a preuzeo ju je Comedy Central. Finale sezone ujedno će biti i jubilarna stota epizoda. Uživajmo gledajući je uz čašu Slurma!
Krešimir Vinšćak
 
Web: www.planb.com.hr


Komentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: 5,00

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!