mojmag.com

Poduzetnik

Datum izdanja 15.5.2011. - broj 52 (svibanj 2011.)   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 15.3.2012.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: 17,00 kn

O izdanju:

SADRŽAJ

Poduzetnička priča - Goran Šutalo, Požega
Odluka o ulasku u proizvodnju pokazala se opravdanom  ...4

Biti poduzetnik - Obitelj Križanec, Sračinec kod Varaždina
„Znamo čuvati ono što smo niz godina stvarali“  ...8

Tema broja - proizvodnja i izvoz
Fami grupa  - Rakitovica kod D. Miholjca
Proizvodnja pod tuđim robnim markama može ugroziti opstanak tvrtke  ...10

Obrt Ergo - Lužani
Samo oslanjanje na vlastiti rad može donijeti prosperitet  ...12

Nexe grupa d.o.o. - Našice
Sve je podređeno izvozu ...15

Altpro d.o.o. - Zagreb
Krize - prilike za tvrtke koje imaju konkurentne proizvode ...16

Razgovor s povodom - Stjepan Dumančić
Hrvatski poljoprivrednik novog  „kova“  ...18

Mala škola poduzetništva
Uzroci inflacije - III dio ...20

Abc kvalitete
Ako ne možete izmjeriti, ne možete ni poboljšati .... 22

Dobro je znati
Pravilnici… ...24

Promišljanja
Što više znate o sebi veća je mogućnost uspjeha ...26

Portret menadžera - Mirko Mikulić, Osijek
Kad se upustite u ostvarenje svoje vizije onda nema stajanja ...28

Intervju - Peter Kuzmić - rektor ETF-a Osijek
Treba nam više radne etike i odgovornosti ...32

Prilog
Banke  ...35

Događanja
6. student Future day, Zagreb ...38

Najavljujemo
Sajmovi, novi propisi … 42


UVODNIK

Postati proizvodno-izvozno orijentirana zemlja
Piše: Zvonimir Viduka, dipl. inž.
ALTPRO d.o.o., Direktor

Današnje svjetsko tržište pruža zahvaljujući informatizaciji više prostora za inovacije i nove ideje nego ikada u povijesti, ali i sve kraće vrijeme upotrebljivosti inovacije prije pojave konkurencije. Nove tehnologije su omogućile da se snaga tvrtke više ne mjeri kao u Hrvatskoj po njenoj veličini i broju ljudi te godinama postojanja već po vitalnosti na tržištu i pobjedi nad konkurencijom. Danas u svijetu prevladava ekonomija znanja u kojoj su najvažniji nematerijalni resursi - znanje, informacije, brzina, kvaliteta … Presudnu ulogu u tržišnoj utakmici imaju ideje i inovacije.
Već pet godina javno istupamo s prijedlozima koji bi omogućili da Hrvatska postane proizvodno izvozno orijentirana zemlja. Tehnopolisi trebaju biti jezgre razvojnih proizvodnih izvoznih centara u Hrvatskoj. Njihovo osnivanje nije skupo jer u Hrvatskoj postoje silni neiskorišteni državni prostori za koje nisu potrebna velika sredstva za stavljanje u funkciju. Za Hrvatsku je bolje u svakom gradu otvoriti tehnološko-razvojni centar s desetinama privatnih tvrtki i par stotina zaposlenih nego održavati istobrojnu društvenu tvrtku koja pri raspadu potresa čitav društveni aparat. Tehnopolisi su u svijetu rasadnik inovativnih poduzetnika i proizvoda visoke dodane vrijednosti za izvoz. A mi imamo skladišta, šoping centre na sve strane.
Zbog krize, hitno se treba osnovati jedna državna agencija za poticanje i zaštitu izvoza i proizvodnje s najkvalitetnijim i dobro plaćenim ljudima kojih u Hrvatskoj svakako imamo dovoljno. Ta bi agencija trebala imati direktan „link“ s Vladom RH i njenim ministrima te s izvoznim proizvođačima koji bi bili u njenoj upravi i trebala bi ekspresno rješavati probleme i konkretno pomagati prema potrebama izvoznika. Mi smo to predložili još kroz projekt HIO koji je odlično zamišljen i ne vidimo razloga da se ne obnovi kao ključan državni projekt. Ta agencija bi mogla imati slično drugim državama ime CEPA (Croatian Export Production Agency) te bi ju trebalo instalirati negdje gdje će biti 50 godina (npr. paviljon ZG Velesajma) i lako dostupna. Potrošili smo više vremena za uklanjanje prepreka našem radu u Hrvatskoj nego za razvoj globalnih proizvoda. Hrvatski izvoz mogu povećati samo puno izvoznika s novim tehnološkim proizvodima visoke dodane vrijednosti. A toga izvoza, prema našem iskustvu, nema.
 
Gdje kupiti: KIOSCI U SLAVONIJI I BARANJI I ZAGRBU / PRETPLATA
Narudžbe i pretplate: www.poduzetnik-sl.hr/content/view/14/27/
Web: www.poduzetnik-sl.hr

O časopisu:

Naglasak stavljamo na obrađivanje lokalnih, odnosno regionalnih tema iz svakodnevnog poduzetničkog života s ciljem da sadašnji i budući poduzetnici razvijaju svijest o važnosti poduzetništva.
Posebnu pozornost „Poduzetnik“ posvećuje malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu koje je opterećeno stotinama briga i poslovnih nedoumica, a donosi ih svakodnevna borba na tržištu.

Kroz životne priče uspješnih i manje uspješnih poduzetnika i obrtnika, niz zanimljivih reportaža, predstavljanja gospodarskih projekata lokalnih samouprava i državnih institucija, pokretanja tema koje drugi ne smiju ni dotaknuti, braneći ekonomsku logiku pred političkim popularizmom te propagirajući etiku u gospodarstvu želimo dati svoj mali doprinos uspješnom razvoju poduzetništva u našoj još uvijek ratnim posljedicama opterećenoj regiji.

Kroz rubrike kao što su: abc kvalitete, mala škola poduzetništva, pitanja i odgovori, radnopravni odnosi i slično nastojimo pomoći sadašnjim i budućim poduzetnicima, ali i menadžerima da što uspješnije plove poslovnim vodama.


Komentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: -

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!